podłoża do pieczarek

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby. Choć większości z nas grzyby kojarzą się z pieszymi wędrówkami po lesie, przeważnie jesienią, i z samodzielnym zbieraniem tych organizmów, to akurat w przypadku pieczarek zwykle udajemy się do sklepu spożywczego, gdzie przez cały rok możemy kupować pieczarki różnych gatunków. Jest to bardzo wygodne, jednak warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tego, jak wygląda ich uprawa.

Uprawa pieczarek – jakie są fazy podłoża?

Uprawa pieczarek to długotrwały proces, który można podzielić na kilka etapów. Co ciekawe, najczęściej etapy początkowe, a więc przygotowanie podłoża, odbywają się w zupełnie innym miejscu i zajmują się nimi inne firmy niż samą hodowlą pieczarek. Taki podział pozwala na to, by przyśpieszyć cały proces i tym samym zwiększyć ilość produkowanych grzybów.

Pieczarkarnie kupują podłoże do pieczarek, które znajduje się na różnych etapach dojrzewania. Etapy te określa się jako fazy. Najczęściej kupowane jest podłoże fazy 2 i 3. Podłoże faza 3 opisane jest na stronie producenta, nie mniej my również przyjrzymy się temu, czym różnią się obie fazy i którą z nich lepiej wybrać.

Podłoże do pieczarek w fazie 2

Do powstania podłoża fazy 2 niezbędne są surowce, w tym słoma, pomiot drobiowy, gips i inne składniki, które mieszane są ze sobą, a następnie rozkładane na specjalnych regałach uprawowych. Mieszanka ta poddawana jest procesowi fermentacji, który trwa koło 2-3 tygodnie, a następnie poddaje się ją pasteryzacji. Proces pasteryzacji jest przeprowadzany pod ścisłą kontrolą, a dzięki niemu możliwe jest pozbycie się organizmów, które mogłyby negatywnie wpływać na wzrost pieczarek. Istotne jest to, że podłoże w fazie drugiej posiada wsianą grzybnię. Oznacza to, że hodowca pieczarek, który kupuje takie podłoże musi skupić się już wyłącznie na zapewnieniu odpowiednich warunków do wzrostu grzybów.

Niezwykle ważne dla uprawy pieczarek na tym podłożu jest jego odpowiednie nawilżanie, a także utrzymanie odpowiedniej temperatury, gdyż zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska może mieć fatalne skutki dla rozwoju grzybów. Zapewnienie właściwych warunków to również gwarancja optymalnego czasu wzrostu pieczarek. Bardzo ważne jest również utrzymanie odpowiedniej higieny między regałami uprawowymi, aby nie dopuścić do pojawienia się pasożytów i chorób, które mogą zniszczyć plony.

Podłoże fazy 3

Podobnie jak w przypadku podłoża fazy 2, podłoże fazy 3 można zakupić luzem, jak i w kostkach. Wybór zależy od preferencji hodowcy pieczarek, bardzo często jest związany z ilością zamawianego produktu. Skoro podłoże fazy 2 posiadało wsianą grzybnię, to łatwo się domyślić, że w fazie 3 rozwój grzybni jest posunięty jeszcze dalej. Produkcja tego typu podłoża trwa około 6 tygodni i w efekcie, hodowca pieczarek otrzymuje produkt z przerośniętą grzybnią, dzięki czemu pierwsze zbiory są możliwe już po trzech tygodniach. Oczywiście konieczne jest również zapewnienie odpowiednich warunków do wzrostu pieczarek.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here